Deze nationaal – en internationaal bekroonde documentaires geven op een indringende manier weer hoe de vlucht- en asielprocedures van asielzoekers kunnen verlopen en welke impact dit heeft op hun leven en daaruit voortvloeiend ook op onze samenleving. Ik geloof dat het samenbrengen van professionals en andere betrokkenen uiteindelijk zal leiden tot een verbetering van inclusiviteit van de asielzoekers in Den Helder.
In Den Helder zijn heel veel organisaties/personen betrokken bij asielzoekers. Denk bijvoorbeeld aan leraren, specialist/huisarts, COA personeel, NIDOS voogd of soms ook de politie. Deze professionals zijn allemaal werkzaam in Den Helder en zijn een belangrijke schakel in de mate hoe asielzoekers zich verhouden tot, en participeren in de samenleving. Zo komen bewoners van Den Helder op een of andere manier in aanraking met asielzoekers. Niet alleen bij de supermarkt of in de winkelstraat.
Doordat Den Helder al 30 jaar vluchtelingen opvangt, is er veel kennis en ervaring opgedaan. Zowel positieve als negatieve ervaringen. Maar zelden zijn organisaties/betrokken professionals binnen de gemeente Den Helder samengekomen om in gesprek te gaan met elkaar en van gedachten te wisselen. Ik geloof sterk dat ontmoetingen en gesprekken, wederzijds respect en begrip tot stand kunnen brengen. Daarnaast brengt het ook bewustwording met zich mee. Wij zien vaak de buitenkant van de asielzoeker, het gedrag en de manier waarop iemand zich beweegt in de samenleving, en vormen daar onze mening over. Maar hoe vaak gaan we echt het gesprek met deze mensen aan en geven wij hen een kans zonder vooroordeel?
Uitvoering:
Twee avonden waarop iedere avond één documentaire wordt getoond, van ieder ca. 1,5 uur. Gevolgd door rondetafelgesprekken met koffie, thee en wat lekkers. Deze vertoning moet uiteraard in Den Helder plaatsvinden en wel op een plek die alle mensen kennen. Mij lijkt Theater De Kampanje daarvoor het meest geschikt.
Aantal genodigden is afhankelijk van de capaciteit van Theater De Kampanje.