eigenlijk zeg je als gemeente je mag alles als je weet wat er in de grond zit, én daar zit natuurlijk 'het addertje onder de grond', want alleen de gemeente weet of behoort te weten waar je wel of niet kan planten. en dan komt er een heel raar gedrag van bewoners naar boven: als er ergens bomen staan en men gaat daar dan graag wonen dan na een tijdje heeft men opeens last van de bomen, vanwege 'te veel schaduw', vanwege de vogels die er in gaan zitten, vanwege de bladeren, vanwege kleverige neerslag op auto's.
dan is er nog een ander teleurstellende aangelegenheid: veel stukken 'groen' zijn weggegeven aan vrijwillig landschap beheer, die gebieden en stukken groen mag de gemeente niet meer aankomen. en of het nu een stuk weiland is of een deel van de duinen, het vrijwillig landschap beheer is meestal juist van mening dat in de 'natuur' geen bomen mogen komen, ook al komen die bomen automatisch, zoals dat in de natuur nou eenmaal gebeurt, dan worden die bomen meestal verwijdert, want echt de natuur zijn gang laten gaan dat wil het vrijwillig landschap beheer niet!
dus een paar tegels verwijderen en een struik of laat staan een planten kan niet, dat moet de gemeente weten. en plekken waar het wel zou kunnen heeft vaak het vrijwillig landschap beheer het voor het zeggen.
en als laatste: veel parkeerplaatsen zijn volgebouwd met toestemming van de gemeente, maar ook alle voorheen bestaande parken in de diverse wijken zijn óók volgebouwd. het enige dat overblijft zijn hier en daar strookjes 'groen' tussen de bebouwing door van vaak dure koopwoningen.
als je als gemeente dan toch bomen plant houdt dan eindelijk eens rekening met het feit dat bomen wortels en takken hebben! dus plant bomen op ruime afstand van de weg en naast de stoep dan kan een boom normaal groeien zonder dat er elke keer wortels moeten worden verwijderd omdat de bestrating omhoog wordt geduwd, en de boom wordt elke keer extreem terug gesnoeid omdat het verkeer er mogelijk last van heeft. een boom heeft wortels en takken en bladeren, en naast een straat geeft dat blijkbaar al gauw problemen. daar in tegen als je in elke wijk een park hebt kunnen een bomen en struiken gewoon groeien op de manier die het beste is voor de bomen en geen 'overlast' geven aan bewoners die niet begrijpen wat het inhoudt om een 'stukje' natuur in je woonomgeving te hebben.
het is natuurlijk in en in triest dat alle parken uit de wijken verdwenen, parken hadden blijkbaar geen enkele waarde, wel de grond van de parken bebouwen met woningen, dat brengt op korte termijn geld op, daarna is het bijna onmogelijk om als nog parken te maken in de wijken. vooral nu er zoveel huurwoningen gesloopt zijn, en iedereen opeens wakker wordt en 'verplicht' worden om woningen te bouwen.
aan de leefomgeving denken projectontwikkelaars nooit! projectontwikkelaars zijn er om in korte tijd geld te verdienen, geen echte lange termijn visie, ook al zeggen dat wel altijd. achteraf mogen de bewoners er achter komen dat er niet genoeg parkeerruimte is of dat inmiddels de parken verdwenen zijn. dan moet er tussen alles in opeens natuur worden gecreëerd, tja, en dan natuurlijk ook nog worden onderhouden (ook geen geld voor).
ik ben zelf een zeer groot voorstander van bomen, maar als je een klein beetje om je heen kijkt zie je dat de meeste bewoners hun 'tuin' hebben betegeld zonder bomen of struiken, alles mooi dicht tegelen is al heel lang 'in', dat blijk je met een tuin te moeten doen, daarom neem je een tuin??
het komt een beetje negatief over dat begrijp ik, maar als er elke keer onnadenkend omgegaan wordt met de stad en de leefomgeving dan is een eerlijke reactie vaak niet positief, je zal daadwerkelijk moeten investeren in de natuur als je de bewoners van een stad een leefomgeving wilt gunnen waarbij de bewoners niet alleen maar beton en steen als leefomgeving krijgen.
achteraf natuur 'inbouwen' is extreem moeilijk zo niet onmogelijk, inbouwen kan alleen met steen en beton, niet met natuur. vooral juist omdat er met bebouwing altijd ondergrondse infrastructuur aanwezig is, dus als er al 'ruimte' is overgebleven voor een stukje natuur tussen de bebouwing kan het niet. alleen als er daadwerkelijk door de projectontwikkelaar zeer bewust rekening is gehouden met 'natuurontwikkeling', maar, tja, zo als we allemaal weten economisch is dat tot nog toe nog niet 'nuttig'.
Officiële updates
Best meneer/mevrouw Schuijt,
Dank voor uw reactie op dit project. Wij vragen hier juist niet of bewoners zelf bomen willen planten, maar we vragen bewoners of zij bomen kennen waar we wat extra groen kunnen toevoegen. De uitvoering zal geheel door de gemeente gedaan worden.
Ik begrijp uw frustratie wat betreft de 'natuur' in de stad. Het is een spanningsveld tussen alle bewoners, mensen en dieren, die een claim hebben op de ruimte. We moeten werken met de ruimte die we hebben. Gelukkig komt er steeds meer inzicht over het inpassen van groen binnen woonwijken.
Wij planten bomen volgens het Handboek bomen van het Norminstituut bomen. Op deze manier hopen we dat de bomen die we nu planten, minimaal overlast geven en minimaal 60 jaar oud kunnen worden. Helaas kunnen we weinig meer doen aan bomen die al geplant zijn. Die staan er namelijk al. We proberen zo veel mogelijk bomen te behouden, maar soms geven ze inderdaad teveel overlast en moeten er bomen sneuvelen.
Uw opmerking over natuurbeheer gaat over een keus/beleid. Als je een situatie wil behouden die je nu hebt, zal er beheerd moeten worden. Bijvoorbeeld, als we een open duinlandschap willen hebben, kunnen we bomen daar niet laten staan. Uiteindelijk zal het dichtgroeien met bomen en zal het duingebied er anders uitzien. Soms wordt er gekozen om het te laten gaan, en soms wordt er een andere keus gemaakt. Dit is aan de beheerder van de grond.
Met vriendelijke groet,
Marieke
Geplaatst op 5 juni 2023